Vlaky sa na trať Zvolen – Šahy vrátia už v januári 2019

Na 74 – kilometrov dlhú trať medzi Zvolenom a Šahami sa od januára 2019 vrátia osobné vlaky. Zámer dnes priamo na železničnej stanici v Šahách predstavil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.  Práve jeho iniciatívou železnice urobili potrebné kroky a trať tak po 15 rokoch opäť začne slúžiť cestujúcej verejnosti.

„Som rád, že po sľuboch prinášame konkrétny výsledok. Ako ministerstvo stále deklarujeme, že podporujeme rozvoj železničnej dopravy a preto dnes môžeme s radosťou povedať, že aj vďaka železnici obnovíme život v tomto regióne a prispejeme k lepšej mobilite jej obyvateľov,“ uviedol minister dopravy Arpád Érsek.

 

V prvom kroku by malo ísť o zavedenie 20 vlakov, ktoré budú  na trati zabezpečovať primárne dopravu do/z práce a školy. Premávať budú zatiaľ v pracovných dňoch na úseku Zvolen – Krupina, resp. Dudince – Šahy. Rozloženie vlakov z hľadiska časovej polohy bude zamerané na nosné sídla Krupina, Zvolen, Dudince, Šahy a Hontianske Nemce. Vlaky nebudú zastavovať na zastávkach Bzovská Lehôtka, Devičie a Slatina, čím sa umožní rýchlejšie cestovanie.

Ministerstvo dopravy bude cestovanie na trati priebežne vyhodnocovať. V prípade zvyšujúceho sa záujmu zo strany verejnosti je pripravený postupne rozsah dopravy rozširovať a zabezpečiť, aby vlaky premávali aj počas víkendov.

Osobná dopravy na trati Zvolen – Šahy bola zastavená v roku 2003. Dôvodom bol nízky záujem cestujúcich, ktorí železnicu na tomto úseku využívali. Trať Zvolen – Šahy bola posledných 15 rokov udržiavaná len pre potreby nákladnej dopravy. Pre jej opätovné spustenie už vzniklo viacero petícií  a aktivít.