Hoverboard je tu, je úžasný, ale…

ddc6f76b-6ac8-4214-830f-6c2c67650c3aLexus splnil svoj záväzok a verejnosti ukázal svoj hoverboard. Je to airboard – snowboard na vzduchu? Skateboard bez koliesok? Aj to. Každopádne, ide o prelomovú technológiu, ktorá svet sci-fi filmov prenáša do reality. Kým teenagerskí youtuberi sa zabávajú na tom, že sa môžu voziť na fejkovej verzii mini rolleru a ešte tomu hovoria nová verzia Segwaya, ak by sa mali postaviť na hoverboard, zrejme by od ich vreskotu praskli reproduktory.

Po 18 mesiacoch vývoja vychytávka ako z filmového Návratu do budúcnosti je tu. Lexus zainvestoval nielen do samotného vývoja, ale aj do špeciálneho „skateparku“, kde si možnosti hoverboardu mohli vyskúšať profi skateri. Samozrejme, vyzerá to úžasne, doslova lietať na tejto doske. Ich zážitky hovoria o tom, akoby boli na lietajúcom koberci. Alebo koberčeku, o aký si šúchame topánky pri vstupe do domu. Avšak…

… Hoverboard je postavený na technológii, ktorá sa podobá japonským magnetickým supervlakom. Supravodiče a elektromagnety,… A to znamená, že na jazdu so vznášajúcou sa doskou nebude stačiť „len“ investícia do boardu, ale aj do „cesty“ alebo ak chcete celej plochy, na ktorej sa bude dať jazdiť. A to znamená oveľa väčšie investície. Samozrejme, ak by motyka vystrelila, mohli by sa magnetické zložky  vkladať do materiálu na výrobu cestných povrchov. Ale – aký by to mal vplyv na bezpečnosť, použitie kovových materiálov v bežných vozidlách,… Inak bude hoverboard „len“ zábavkou pre bohatých, ktorí si postavia špeciálne hoverboardparky. Každopádne entuziazmus, s ktorým do tohto projektu ide Lexus hovorí, že pri tomto asi nebude chcieť zostať. Ako zvyknem citovať Steva Wondera – veď uvidíme.

Foto: Lexus