Svetlo na konci tunela Višňové – podpísaná zmluva

d1_lietavska_lucka_dubna_skala_vizNárodná diaľničná spoločnosť dnes podpísala zmluvu na výstavbu diaľničného úseku Lietavská lúčka – Višňové – Dubná Skala. Trinásť a pol-kilometrový diaľničný úsek s najdlhším slovenským tunelom Višňové výrazne skráti čas, ktorý vodiči potrebujú na prechod Žilinou, ako aj nehodového úseku pod Strečnom. Úsek by mal byť v plnej prevádzke v roku 2019.

Francesco Pietro Miglio zo skupiny Salini Impregilo, František Mrava zo spoločnosti DÚHA, predseda predstavenstva NDS Milan Gajdoš a podpredseda predstavenstva NDS Pavol Kováčik dnes v Bratislave podpísali zmluvu o dielo na výstavbu úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala bude postavený za necelých 410 miliónov EUR a financovaný dvojfázovo z Operačného programu Doprava (2007-2013) a z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (2014-2020). Ukončenie stavby je naplánované na rok 2019. Vybudovanie úseku odkloní dopravu z cesty I/18 v meste Žilina a v Strečnianskej úžine. Vďaka nemu sa motoristi vyhnú zápcham na ceste I/18 pod hradom Strečno a dostanú sa rýchlo a bezpečne smerom na východ Slovenska. Cesta zo Žiliny do Martina sa pre motoristov skráti približne o 15 minút. Popri úspore času, pohonných hmôt a znížení nehodovosti, prinesie nová diaľnica aj zmiernenie negatívnych účinkov na kvalitu života obyvateľov. Žilinčanom diaľnica pomôže s odbremenením dopravy v jej mestských a prímestských častiach. 

Celková dĺžka stavby je 13 510 metrov. Na trase diaľnice bude 7 mostov a 900 metrov protihlukových stien. Úsek začína v križovatke Lietavská Lúčka s diaľničným privádzačom Žilina. Končí v križovatke Dubná Skala, ktorá je súčasťou nasledujúceho úseku D1 Dubná Skala – Turany (vo výstavbe). Súčasťou úseku je aj najdlhší diaľničný tunel na Slovensku, ktorý bude mať 7 460 metrov.

Info: NDS, MinDop