Vláda schválila eurofondy na dopravu a informatizáciu do roku 2020

Ako jeden z prvých programových dokumentov na čerpanie eurofondov od roku 2014 dnes vláda Slovenskej republiky schválila Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Ide o strategický dokument, prostredníctvom ktorého budú najbližších sedem rokov čerpané peniaze z fondov Európskej únie na dopravu a rozvoj informačnej spoločnosti. Teraz ho bude finálne posudzovať Európska komisia.

V novom finančnom rámci sa Slovensku podarilo s Európskou komisiou vyrokovať viac ako 4 miliardy eur na dopravné projekty a informačnú spoločnosť.
Operačný program Integrovaná infraštruktúra pripravilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR. „V Bruseli už máme za sebou obrovský kus práce a ja verím, že Komisia nám operačný program schváli na jeseň. Našou ambíciou je využiť jedinečné európske zdroje v prospech našej krajiny, tak aby sa doprava na Slovensku stala rýchlou, bezpečnou a plynulou, a tým sa cestovanie u nás dostalo na úroveň štátov západnej Európy,“ dodal minister Ján Počiatek.
Materiál Operačný program Integrovaná infraštruktúra obsahuje súbor špecifických cieľov a prioritných osí zahrňujúcich viacročné opatrenia na ich dosiahnutie. Tie budú realizované s využitím finančnej pomoci z Kohézneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja. OPII zároveň vytvára prepojenie na ďalšie možnosti financovania aktivít v oblasti dopravy a informatizácie spoločnosti, ktoré ponúkajú finančné nástroje zriadené EK, resp. na národnej úrovni (Nástroj na prepájanie Európy, Slovenský investičný holding).
Základom nového operačného programu je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry do roku 2020, tzv. Masterplan. Tento strategický dokument je bezprecedentný svojím rozsahom a bude udávať tempo rozvoja dopravy v nasledujúcich rokoch. Podobný materiál bol vypracovaný a schválený aj v oblasti rozvoja informačnej spoločnosti.