Slovenské projekty na zlepšenie dopravy súťažia o peniaze v Bruseli

Dve desiatky dopravných projektov za vyše 200 miliónov eur sa uchádzajú o grant Európskej komisie v rámci Nástroja na prepájanie Európy (CEF). Ministerstvo dopravy a výstavby SR odporučilo do tretej výzvy CEF inovatívne projekty najmä z ekologických druhov dopravy, ako je železničná, či vodná doprava, ale aj z oblasti alternatívnych palív v cestnej doprave. Ktoré projekty získajú podporu z EÚ bude známe v priebehu júla 2017

„Našim cieľom je naplno využiť peniaze vyhradené Európskou komisiou pre Slovensko. Na posúdenie sme preto predložili viac projektov, ako nám Brusel môže schváliť. Samozrejme, že nedostaneme peniaze na všetky projekty, no pôjde o výber tých najkvalitnejších riešení,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Slovensko má v rámci nástroja CEF možnosť získať celkovo 743 miliónov eur z európskych zdrojov. Sú to vlastne peniaze navyše k už prideleným štyrom miliardám v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. „Náš rezort má bohaté skúsenosti s prípravou žiadostí o granty na veľké infraštruktúrne projekty a tie sa budeme snažiť zúročiť pri implementácii slovenských projektov v rámci nástroja CEF,“dodal minister A. Érsek.

Národným kontaktným bodom CEF v oblasti dopravy je Ministerstvo dopravy a výstavby SR.  Slovenská republika už v rámci tohto nového európskeho finančného nástroja získala zdroje napríklad na projekt cestného mostu v Komárne,  diaľničného úseku D3 Čadca Bukov – Svrčinovec, modernizáciu plavebných komôr v Gabčíkove, modernizáciu viacerých úsekov železničných tratí, ale aj na podporu zavádzania alternatívnych palív.

Zamerania projektov v treťom kole výzvy CEF zahŕňajúimplementáciu digitálneho rádiového systému (GSM-R) do siete ŽSR, modernizáciu železničnej infraštruktúry, opatrenia na zabezpečenie splavnosti Dunaja, inštaláciu zabezpečovacích systémov do vlakov, projekty riadenia letovej prevádzky, výstavbu nabíjacích staníc pre elektromobily, budovanie siete alternatívnych palív, atď.