Ředitelství silnic a dálnic zahajuje výstavbu dálnice D7 Postoloprty – MÚK Bitozeves

Ředitelství silnic a dálnic zahajuje v pondělí 19. září za účasti generálního ředitele ŘSD Jana Kroupy výstavbu dálnice D7 Postoloprty – MÚK Bitozeves. Slavnostního poklepání na základní kámen se zúčastní i ministr dopravy Dan Ťok a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Výstavba dálnice D7 přinese zkvalitnění dopravy v podobě zvýšení bezpečnosti provozu, zrychlení dopravy a odstranění nebezpečných situací vinou riskantního předjíždění v hustém provozu. Pro obyvatele přilehlých obcí její význam spočívá v oddělení místní dopravy od dálkové.“, komentoval zahájení stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Stavba dálnice D7 Postoloprty – MÚK Bitozeves je jednou ze souboru staveb dálnice D7 v Ústeckém kraji, která tvoří dálniční spojení Prahy se Severními Čechami a dále se Saskem. Dálnice tvoří důležitou spojnici Prahy se severočeskou uhelnou pánví a tamním průmyslem.

Dálnice je náhradou za stávající silnici I/7, která vede v trase císařské silnice a nevyhovuje současnému ani budoucímu provozu. Nacházejí se tam nepřehledné horizonty, šířkové uspořádání nevyhovuje současným nárokům, nehledě na to, že je v dnešní době silnice I/7 velmi dopravně zatížená. Na silnici dochází k řadě kolizních situací, které výstavba dálnice D7 odstraní.

Stavba je součástí programu výstavby dálnice D7 Praha – Slaný – Louny – Chomutov. Vybudování čtyřpruhové dálnice je navrhováno a zpracováváno na základě „Globálního plánu revitalizace pánevních oblastí severozápadních Čech“ schváleného usnesením vlády č. 122 z roku 2000. Důvodem realizace stavby jsou vysoké dopravní intenzity na stávající komunikaci, která svými technickými a bezpečnostními parametry tomuto faktu neodpovídá.

Data o stavbě

Hlavní trasa:

délka: 3770 m

kategorie: R 25,5/100

plocha vozovek: 89697 m2

počet stavebních objektů: 42

zhotovitel: Sdružení R7 Postoloprty, EDS-AZ-SG

cena: 383 599 tis. Kč bez DPH vč. 10% rezervy

délka výstavby: 19 měsíců