Krajiny V4 a Rakúsko chcú zlepšiť dopravné spojenia medzi sebou

Visegrad_groupCestný most medzi Komárnom a Komáromom, lepšie spojenie s Viedňou a ďalšie cezhraničné spojenia, ktoré ešte viac prepoja a uľahčia život obyvateľom krajín V4 a  Rakúska. Tieto a aj iné projekty boli predmetom rokovaní ministrov a štátnych tajomníkov štátov V4 a Rakúska. Výsledkom je podpísanie Memoranda krajín V4 a Rakúska a podpis vyhlásenia medzi Slovenskom a Rakúskom o dopravnom spojení medzi Bratislavou a Viedňou. Rokovaní sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulc.

„V otázkach cezhraničných projektov sa snažíme aktívne spolupracovať so susediacimi krajinami. Preto plne podporujeme novú európsku politiku, ktorá má pomôcť vytvoriť silnú európsku dopravnú sieť prepájajúcu všetky členské štáty so susediacimi krajinami a zvyškom sveta,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. Minister uvítal, že sa rokovaní zúčastnil aj podpredseda EK M. Šefčovič a eurokomisárka pre dopravu V. Bulc, keďže EÚ zohráva pri financovaní projektov kľúčovú úlohu. Päť projektov z rôznych druhov dopravy sme už predložili na schválenie Európskej komisie. Medzi najhlavnejšie patria diaľnica D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec a cestný most Komárno – Komárom. Projekty by mali byť schválené zo strany EK tento rok.

Výsledkom stretnutia je aj podpis na modernizáciu cezhraničného železničného úseku s Rakúskom medzi Devínskou Novou Vsou a Marchegg. Prostredníctvom spoločne odsúhlasených opatrení by sa zároveň malo zlepšiť cestné a koľajové spojenie medzi Bratislavou a Viedňou. Rakúsko je podľa J. Počiatka prirodzený partner pre krajiny V4.

Rokovanie prebiehalo symbolicky v mimoriadnom vlaku na trase z Bratislavy do Žiliny, ktorá je modernizovaná z finančných prostriedkov Európskej únie. Doprava patrí spolu s regionálnym a územným rozvojom a cestovným ruchom ku hlavným oblastiam, na ktoré sa slovenské predsedníctvo vo V4 zameriava. Zástupcovia krajín V4 a Rakúska sa okrem výstavby ciest a diaľnic venovali aj ekologickejším spôsobom dopravy ako je železničné a vodné spojenie.