Ministerstvo dopravy poskytne na podporu infrastruktury pro alternativní paliva dalších 50 milionů korun z OPD

Do roku 2021 budou mít řidiči v České republice k dispozici až dvě desítky nových plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG) pro vozidla osobní i nákladní dopravy. Jejich vybudování podpoří Ministerstvo dopravy z evropských prostředků. Z Operačního programu Doprava (OPD) na ně může putovat až 50 milionů korun v rámci podpory infrastruktury pro alternativní paliva.

 Výzvu Ministerstvo dopravy vyhlásilo dnešním dnem. Konečný termín pro předložení žádostí je 17. srpna 2018. O dotaci se mohou ucházet žadatelé, kteří provozují ekonomickou činnost v oblastech: rozvod plynných paliv prostřednictvím sítí, obchod s plynem nebo maloobchod s pohonnými hmotami ve specializovaných prodejnách a kteří předloží projekt na vybudování CNG plnicích stanic na území České republiky. Rozsah projektu závisí zcela na uvážení žadatele. Maximální míra podpory ze způsobilých výdajů může v této výzvě dosáhnout až 30 %. Předložené žádosti o dotaci budou hodnoceny zejména z hlediska hospodárnosti, připravenosti a relevance projektu.

 

„V oblasti CNG plnících stanic pro osobní vozidla je na tom již Česká republika poměrně dobře, postrádáme však více CNG stanic, které by umožňovaly rovněž plnění vozidel nákladní dopravy. Tento dotační program by měl tento stav změnit,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, hovoří o počtu 200 CNG plnicích stanic v roce 2020. S přispěním dotačního programu je dosažení tohoto cíle více než pravděpodobné.

Vedle CNG plnicích stanic chce Ministerstvo dopravy podpořit také výstavbu plnících stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) a vodík. Výzvy pro tyto oblasti budou vyhlášeny v průběhu jara 2018. Celkem má Ministerstvo dopravy na dotační program pro podporu infrastruktury pro alternativní paliva v rámci OPD vyčleněno 1,2 mld. korun.

Bližší informace o podmínkách podpory jsou součástí podrobné dokumentace výzvy, která je zveřejněna na webu Řídicího orgánu OPD.

Tato výzva pro podporu rozvoje infrastruktury CNG plnicích stanic navazuje na již otevřené výzvy, které jsou zaměřeny na podporu výstavby páteřní sítě rychlodobíjecích stanic a doplňkové sítě běžných dobíjecích stanic pro elektromobily.