Vlakové spojenie do Rajky a Győru opäť v prevádzke

Z Bratislavy do susednej maďarskej Rajky sa už onedlho dostanete pohodlne vlakom. Ministerstvo dopravy s platnosťou nového grafikonu, tzn. od 10. decembra obnovuje pravidelné cezhraničné železničné spojenie s našimi južnými susedmi. Pravidelné vlaky sa na tento úsek vracajú  takmer po desaťročí. Ich zavedenie umožní lepšie prepojenie regiónov a zároveň ponúka ďalšiu možnosť cestovania pohodlne a bezpečne verejnou osobnou dopravou. 

 

„Som rád, že sa tento zámer cezhraničného vlakového spojenia podarilo naplniť, keďže záujem o cestovanie medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou narastá. Zároveň to umožňuje aj ďalšie prepojenie až do Budapešti, čo cestujúci určite ocenia,“  uviedol minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Spojenie Bratislava Petržalka – Rajka – Győr a opačne ponúkne dopravu v čase silnej dopravnej špičky, t.j. ráno a popoludní. Spolu pôjde 10 spojov v oboch smeroch. Po maďarský Hegyeshalom budú premávať ako osobné vlaky, čo znamená, že budú zastavovať na každej zastávke vrátane Rusoviec a Rajky. Po Győr pôjdu niektoré už v režime zrýchlených vlakov, pričom ich nastavenie zároveň umožní prepojenie až do Budapešti, kde už premávajú rýchliky či vlaky Intercity.

Rezort dopravy inicioval rokovania s maďarskou stranou na základe rastúcej mobility medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou. Vlakové výkony na slovenskej strane sú poskytované na základe Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme. Ide o minimálne náklady zo strany štátu, keďže prihraničnú dopravu na maďarskej strane zabezpečuje maďarsko-rakúskaspoločnosť GySEV, ktorá predĺži už existujúce spoje na maďarskej strane.

Ministerstvo dopravy pokračuje v lepšom prepojení Slovenska. Rezort dopravy hľadá dodatočné zdroje aj na ďalšie rozšírenie vlakovej dopravy na viacerých úsekoch nielen v okolí Bratislavy, vrátane nových rýchlych spojov na najvyťaženejších tratiach na východe krajiny.