Dánský Aarhus – evropské hlavní město kultury roku 2017 – zdraví Prahu

Praha/Aarhus, 9. května 2017: Druhé největší dánské město a Evropské hlavní město kultury – Aarhus – přivítá tisíce Čechů a dalších zahraničních návštěvníků úžasným programem plným umění, výstav a zážitků. Od 11. května se totiž do Aarhusu nově dostanete přímým leteckým spojem Českých aerolinií z Letiště Václava Havla Praha.

Tento krok je dobře načasovaný, protože kulturní sezóna v Aarhusu nabírá na obrátkách a během léta budou zajímavé akce probíhat prakticky každý den. „Je toho tolik co vidět: velkolepé události, jedinečné zážitky a kouzelné momenty,“ říká Rebecca Matthews, ředitelka Aarhus 2017, a dodává: „Máme radost z toho, že obyvatelé Česka k nám nyní mohou letět přímým spojem.“

Město Aarhus je skutečnou kulturní metropolí a v Dánsku je známé svým kreativním prostředím, fascinujícími muzei a populárními festivaly.

Muzeum umění ARoS je jedním z největších a nekrásnějších v celé Skandinávii a střecha jeho budovy nabízí nezapomenutelný kruhový chodníček nad městem a přístavem nazývaný „Your Rainbow Panorama“ (Vaše duhové panorama), který navrhl dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. Cenami ověnčené Staré město vzdálené coby kamenem dohodil pak nabízí mimořádnou procházku vývojem naší dobře fungující společnosti. Nedaleká botanická zahrada je oázou plnou rozmanitých tropických rostlin celého světa.

Aarhus je jedním z nejstarších skandinávských měst, Vikingové ho založili už před více než 1200 lety. Muzeum Moesgaard známé svou působivou architekturou nabízí návštěvníkům nádherný vhled do této historie.

Město má nejmladší populaci a největší koncentraci studentů v Dánsku. To se odráží ve zvláštní atmosféře, vibraci a energii, která je ve městě všudypřítomná, a také v množství kaváren.

Se čtyřmi michelinskými restauracemi je Aarhus také světovým gastronomickým centrem, kde si můžete vychutnat čerstvě ulovené ryby a humry z Aarhuského zálivu, brambory z ostrova Samsø, stejně jako šťovík, divoký česnek a další chutné ingredience od lokálních farmářů. Ještě než nastal rok 2017 byl Aarhus souběžně jmenován také Evropským gastronomickým regionem.

S novou linkou Českých aerolinií je Aarhus, Evropské hlavní město kultury 2017, od Prahy vzdálený jen pár hodin. Zpočátku České aerolinie nabídnou celkem čtyři spoje týdně do Aarhusu z Letiště Václava Havla Praha.

 

Fakta:

 

Evropské hlavní město kultury (The European Capital of Culture) je mezinárodní kulturní projekt, který patří mezi ty nejambicióznější v rámci Evropy. Jeho myšlenkou je ukázat bohatství a různorodost evropské kultury a přispět k většímu vzájemnému porozumění mezi obyvateli Evropy.

Patronát: dánská královna Margrethe II je královskou patronkou hlavního města kultury.

Web: http://www.aarhus2017.dk/en/