Detva má rýchlostný obchvat, zlepší sa aj cesta do Košíc

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek dnes slávnostne otvoril nový úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša Kriváň. Desaťkilometrový obchvat Detvy prinesie obyvateľom regiónu pokojnejší život bez tranzitnej dopravy a motoristom skráti cestovanie o šesť minút. Cestovanie medzi Zvolenom a Košicami sa ešte viac zlepší v budúcom roku, keď bude hotových ďalších 8 kilometrov cesty v smere od Zvolena.

„Tento úsek je pre mňa tak trochu špeciálny. Vzhľadom na komplikovanú a veľakrát aj zdĺhavú výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest je ich príprava a výstavba prakticky vždy prácou viacerých vlád. V tomto prípade je to však iné. Celý proces od vydania stavebného povolenia, vypísania aj vyhodnotenia súťaže, cez začatie výstavby až po jej úspešné odovzdanie do prevádzky sme totiž stihli počas jedného funkčného obdobia,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek.   Ako dodal, „počas tejto vlády sa nám podarilo rozostavať vyše sto kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Do konca volebného obdobia je reálne uzavrieť ešte diaľničné tendre v celkovej dĺžke takmer 30 kilometrov, ktoré budú financované už z nových eurofondov.“

Projekt rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.  Z Operačného programu Doprava naň bola vyčlenená suma viac ako 155 miliónov eur.

Detviansky obchvat odľahčí I/50

Dobudovanie a sprístupnenie rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň sa v značnej miere podpíše pod odľahčenie vyťaženej cesty prvej triedy I/50.  Južný obchvat Detvy v dĺžke 10 380 m sa z jednej strany pripája na úsek rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša, ktorý v súčasnosti budujeme, na druhej strane nadväzuje na existujúcu cestu prvej triedy I/50. Sprevádzkovaním rýchlostnej cesty dôjde ku kompletnému odklonu tranzitnej dopravy prechádzajúcej obcou Kriváň. Intenzity dopravy na ceste prvej triedy I/50 podľa posledného sčítania dosahovali úroveň 15 000 vozidiel za 24 hodín, pričom pätina z toho bola nákladná doprava.

R2 Pstruša – Kriváň v číslach

  • 10 380 m – dĺžka úseku
  • 88 865 t – použitého asfaltu
  • 524 – robotníkov na stavbe
  • 187 ks – mechanizmov v nasadení
  • 13 – počet mostov
  • 6 minút – ušetrený čas

Plánujeme odovzdať ďalších 20 km diaľnic

V tomto roku plánujeme odovzdať motoristom aj diaľnicu D1 Jánovce – Jablonov, II. úsek s tunelom Šibenik a diaľnicu D1 Fričovce – Svinia. Cesta z Liptova do Prešova sa tak onedlho stane bezpečnejšou a pohodlnejšou vďaka ucelenej diaľnici.

Záverečný Monitorovací výbor OPD

Na dnešnom slávnostnom otvorení rýchlostného obchvatu Detvy sa zúčastnili aj zástupcovia Európskej komisie. V Banskobystrickom regióne sa totiž konal aj záverečný, 16. monitorovací výbor Operačného programu Doprava (OPD). Ministerstvo dopravy ako Riadiaci orgán OPD na ňom sumarizovalo osem rokov implementácie najdôležitejších dopravných projektov podporených z peňazí Európskej únie. Dynamika čerpania v OPD sa v poslednom roku zvýšila natoľko, že dnes je vyčerpaných už 90 percent financií a OPD sa dostal na prvú priečku spomedzi všetkých operačných programov na Slovensku.

Zdroj: MDVRR, NDS