Vodiči zatiaľ nedôverujú parkovacím asistentom, hoci by mali

Hoci sa nám automobilky snažia zjednodušovať nám život, novým vychytávkam zatiaľ veľmi nedôverujeme. 80% vodičov tvrdí, že dokáže lepšie zaparkovať ako parkovací asistent, avšak presvedčenie a skutočnosť sú v zásadnom protiklade. Podrobne sa na túto tému pozrela analýza Americkej automobilovej asociácie (AAA).

„Autonómne funkcie, ako napríklad aktívny asistent parkovania, zavádzajú výrobcovia rýchlo do nových vozidiel, ale americkí vodiči sa nechcú vzdať kontroly nad autom,“ povedal John Nielsen, výkonný riaditeľ AAA pre automobilové a dopravné inžinierstvo. „Zatiaľ čo drvivá väčšina Američanov hovorí, že neverí technológii parkovacej služby, AAA zistila konkrétne výhody pre majiteľov.“

AAA testoval parkovacie systémy a správanie vodičov na tohtoročných modeloch Lincoln MKC, Mercedes-Benz ML400 4Matic, Cadillac CTS-V Sport, BMW i3 a Jeep Cherokee Limited. V porovnaní s výsledkami dosiahnutými vodičmi test dokázal:

  • parkovací asistent zaznamenal o 81 % menej nárazov do obrubníkov
  • pri paralelnom parkovaní parkovací asistent potreboval o 41% menej manévrov
  • autonómne parkovacie systémy zaparkovali o 10% rýchlejšie ako vodiči
  • parkovací asistenti dokázali zaparkovať o 37% bližšie k obrubníku

AAA však zistila, že niektoré systémy zaparkovali vozidlo mimoriadne blízko k obrubníku, takže kolesá a pneumatiky boli náchylné na poškriabanie.

Každopádne, vo všeobecnosti možno povedať, že je najvyšší čas spraviť niečo so štatistikou, podľa ktorej len jeden zo štyroch vodičov dôveruje pri parkovaní asistentovi vo svojom aute…

Zdroj: AAA

Foto: Pixabay/Glady