Ředitelství silnic a dálnic zahajuje v letošním roce výstavbu již třetího úseku dálnice D3

Ředitelství silnic a dálnic zahajuje v úterý 22. září za účasti generálního ředitele ŘSD Jana Kroupy výstavbu dalšího úseku dálnice D3. Konkrétně jde o osmikilometrový úsek mezi Bošilcem a Ševětínem.

„Ředitelství silnic a dálnic dnes zahajuje výstavbu dalšího klíčového dálničního úseku. V letošním roce se jedná již o třetí zahajovaný úsek dálnice D3. Jde o velmi důležitou komunikaci, která nás spojí s našimi jižními sousedy a která je také součástí transevropské dopravní sítě“, konstatuje generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. 

„Dnes zahajovaný úsek je také jedním z důkazů, že v současnosti dokážeme soutěžit výstavbu nových úseků dálnic za standardní evropské ceny. Namísto předpokládaných 2 mld. by měla stavba stát 1,2 mld. Kč,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Za měsíc skončí lhůta pro podávání nabídek na téměř 11 km dlouhý úsek Ševětín – Borek. Dalších navazujících dvacet kilometrů dálnice by se v případě hladkého průběhu přípravy mohlo začít stavět na přelomu roku 2016 a 2017.

Průběh stavby je navržen zcela mimo zastavěná území okolních obcí. Trasa v předmětném úseku Bošilec – Ševětín je novostavbou vedenou převážně po zemědělských pozemcích, přičemž v části trasy je dálnice vedena zhruba ve stopě stávající silnice I/3. Původní silnice I/3 je sama o sobě přeložkou, takže již tato komunikace byla vedena mimo zastavěná území.

V řešeném úseku dálnice není navržena žádná mimoúrovňová křižovatka Při potřebě napojení na dálnici bude využíváno MÚK Veselí nad Lužnicí – JIH (stavba D3 0308/C) a MÚK Ševětín (stavba D3 0309/II), které se nacházejí nedaleko začátku resp. konce stavby D3 0309/I.

V trase dálnice D3 bude vybudováno několik nových mostů, z nich největšími budou mosty přes Bukovský potok a přes Neplachovský potok včetně jeho odlehčení a polní cesty.

Stavba je navržena k zařazení do Operačního programu Doprava a bude spolufinancována z Fondu soudržnosti.

D3 0309/I Bošilec – Ševětín

Data o stavbě

Hlavní trasa:

délka: 8137 m

kategorie: D 27,5/120

plocha vozovek: 246 144 m2

počet stavebních objektů: 99

 

Veřejná soutěž

počet zájemců o výstavbu: celkem se přihlásilo 11 uchazečů

vítěz: sdružení firem Metrostav, Swietelsky a Doprastav

předpokládaná cena: 2 015 024 000,- bez DPH

vysoutěžená cena: 1 248 230 420 bez DPH

uvedení do provozu: 36 měsíců od zahájení – předpoklad 9/2018

dokončení stavby: 48 měsíců od zahájení – předpoklad 9/2019