Prieskum: Rastie podiel áut s najazdenými viac ako 160 tisíc kilometrami

Američania si pomaly zvykajú využívať svoje autá dlhšie, ako bolo pred krízou zvykom. Podľa prieskumu spoločnosti AutoMD rastie počet tých, ktorí využívajú svoj voz aj dlhšie ako prvých 100 tisíc míľ, teda približne 160 tisíc kilometrov. Takýto prístup k svojmu vozu má takmer dve tretiny opýtaných, pričom pred piatimi rokmi to bola len necelá polovica. Navyše, až 34 percent hovorí, že na aute najazdia viac ako 150 tisíc míľ (viac ako 241 tisíc kilometrov).  Na druhej strane klesá podiel tých, čo na svojom novom voze najazdia do 20 tisíc míľ (32 tisíc kilometrov). Takých je podľa prieskumu len 5 percent, pričom pred piatimi rokmi ich bolo 8 percent.

Z pohľadu dĺžky využívania jedného voza, len 3 percentá Američanov má postoj meniť voz každé tri až päť rokov, zatiaľčo takmer polovica (43%) hovorí, že na aute jazdia až do jeho úplného zničenia.

AutoMD-Chart-072312

Čo vedie majiteľov áut pri klesajúcich cenách vozidiel k takémuto postoju? Najčastejšími odpoveďami sú hospodárnosť a ostražitý postoj pri údržbe a servise. Starostlivosť o životné prostredie patrilo v odpovediach medzi posledné zvolené respondentami (9%).

Do prieskumu AutoMD sa zapojilo viac ako 3.000 respondentov.