Tunel Višňové razia rýchlosťou štyri metre za deň z každej strany

Razenie tunela Višňové prebieha podľa plánu. Prvý míľnik, vyrazenie prvých sto metrov tunela, stihol staviteľ s desaťdňovým predstihom. Razenie tunela pokračuje tempom približne štyri metre za deň z každej strany tunela. Po svojom dokončení bude Višňové najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku.

„Po dnešnom kontrolnom dni môžeme povedať, že staviteľ postupuje podľa plánu a sme veľmi radi, že výstavba tohto najkľúčovejšieho úseku na trase D1 medzi Bratislavou a Košicami napreduje,“ povedal na dnešnom kontrolnom dni na stavbe štátny tajomník  ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Viktor Stromček.

Prvých sto metrov tunela je už dnes vyrazených v plnom profile a podľa údajov zhotoviteľa je pri jeho výstavbe nasadených približne dvesto ľudí. Ďalší míľnik je podľa zmluvy až o tridsať mesiacov, kedy musí byť podľa zmluvy prerazený tunel v celej jeho dĺžke. Okrem dvoch jazdných tunelových rúr bude pri tejto stavbe zachovaná aj tretia tunelová rúra, ktorá je dnes vyrazená ako prieskumná štôlňa.

Diaľničný úsek D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s najdlhším slovenským tunelom Višňové je súčasťou 25,8 kilometra dlhého južného obchvatu Žiliny. Úspory, ktoré južný obchvat tohto krajského mesta prinesie, sú značné: čas potrebný na prejazd sa skráti v priemere o 23 minút, teda viac ako o polovicu. Vzhľadom na vysokú intenzitu dopravy na tomto úseku je možné povedať, že iba vodiči osobných áut za 24 hodín ušetria spolu 1 333 hodín a približne 4-tisíc litrov paliva. Celý južný obchvat mesta Žilina (vrátane úseku D1 Hričovské Podhradie  – Lietavská Lúčka) by mal byť hotový v roku 2019.