Tunel Svrčinovec na Kysuciach je už prerazený

Tunel_Svrcinovec_1V hornatom Žilinskom regióne prebieha v súčasnosti veľmi dynamická diaľničná výstavba. Ďalší míľnik má za sebou aj jeden z kľúčových úsekov diaľnice D3 na Kysuciach. Za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka bol dnes slávnostne prerazený tunel Svrčinovec (420 m) na úseku Svčinovec – Skalité.  

Tunelovú rúru razili stavbári deväť mesiacov zo západnej strany smerom na východ. Do posledných centimetrov sa stroje doslova zahryzli v utorok 23. júna 2015. Tunel Svrčinovec s dĺžkou 420 metrov je situovaný na začiatku úseku viac ako 12 kilometrov dlhej diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité v smere do Poľska, pár metrov za križovatkou Svrčinovec. Tunel Svrčinovec bude jednorúrový s obojsmernou premávkou.

„Práce na jednom z najťažších diaľničných úsekov, ktoré sa v súčasnosti u nás stavajú, prebiehajú podľa plánu. Dôkazom toho je aj dnešné prerazenie tunela Svrčinovec. Verím, že nová diaľnica zlepší životy ľudí, prinesie viac práce a zvýši kvalitu života ľudí v regióne,“ povedal počas slávnostného ceremoniálu minister Ján Počiatek. Diaľnica D3 je hneď po D1 najvyššou diaľničnou prioritou súčasnej vlády. „Tento úsek nie je jediný, ktorý na diaľničnom spojení s Poľskom staviame. V plnom prúde sú aj práce na úseku Žilina Strážov – Žilina Brodno a  ďalšie prídu na rad v nasledujúcich rokoch,“ dodal J. Počiatek.

Vybudovanie diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité, vrátane štyristometrového tunela Svrčinovec a takmer deväťstometrového tunela Poľana, bude mať význam z hľadiska tranzitnej medzištátnej dopravy medzi Slovenskom a Poľskom. Odľahčí sa oravský hraničný priechod Trstená, ako aj priechod Svrčinovec, kadiaľ prechádzajú vozidlá nad 7,5 tony smerujúce z Kysúc nielen do Poľska, ale aj do Českej republiky. Spojením tohto regiónu s perspektívnymi regiónmi južného Poľska a regiónu Ostravy sa celá táto oblasť zatraktívni pre investorov, a tým podporí tvorbu nových pracovných miest. Z medzinárodného hľadiska táto cesta výrazne prispeje k diaľničnému prepojeniu krajín strednej Európy v severojužnom smere od Baltského mora až po Stredomorie. Po otvorení diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité ušetrí osobné auto denne 9 minút.

V regióne okolo Žiliny v súčasnosti prebiehajú práce až na šiestich tuneloch. Na diaľnici D3 zo Žiliny do Poľska stavbári pracujú na tuneloch Považský Chlmec, Poľana a Svrčinovec. Na diaľnici D1 sú to tunely Ovčiarsko, Žilina a Višňové.

Cena za vybudovanie diaľnice D3 Svrčinovec – Sklaité je 329,8 milióna eur. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Výstavbu úseku zabezpečuje združenie Váhostav – SK, Doprastav, Strabag a Metrostav SK. Zmluvné ukončenie výstavby je naplánované pred koncom roka 2016.

Tento projekt bude financovaný v dvoch fázach z Kohézneho fondu. Prvá fáza z Operačného programu Doprava (2007 – 2013) a druhá fáza z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (2014 – 2020). Celková výška nenávratného finančného príspevku z Európskej únie je 272 miliónov eur.

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na tento úsek už ministerstvo dopravy zaslalo na schválenie do Bruselu.

Zdroj: MDVRR a NDS