ŘSD se podařilo zkrátit délku uzavírky dálnice D1 u Prahy

Ředitelství silnic a dálnic se podařilo zkrátit opravy dálnice D1 mezi desátým a druhým kilometrem. Od pátku 15. května dojde ke zkrácení uzavírky o cca 3 kilometry v obou směrech. Ke zkrácení uzavírky dochází o 15 dní dříve, než předpokládal harmonogram.

Poslední souvislé opravy probíhaly na tomto úseku v druhé polovině devadesátých let, následně se jednalo již pouze o havarijní opravy. Na vozovce se v současné době vyskytují lokální výtluky, podélné a příčné nerovnosti a trhliny, rozpadají se obrusné a ložné vrstvy. Poškozena jsou svodidla, elastické mostní závěry, odvodnění, na krajnici a ve středním dělicím pásu jsou nánosy bahna.

Během oprav, které byly zahájeny již v červenci loňského roku, se vymění asfaltové vrstvy, v km 6,7 – 3,2 se kryt vozovky vytvoří z asfaltového koberce tlumícího hluk. Opravovat a sanovat se bude také podklad vozovek. U mostů dojde k výměně elastických závěrů. Instalovat se budou také po celé délce nová středová a krajová svodidla – ocelová i betonová. Dojde k seříznutí a doplnění krajnice, opravě odvodnění, přejezdů přes střední dělící pás a k výměně indukční smyčky sčítačů dopravy.

Přestože po celou dobu oprav je zachován provoz ve dvou jízdních pruzích v obou směrech, vzhledem k tomu, že se jedná o dálniční úsek s nejvyššími intenzitami dopravy v ČR, prosíme všechny řidiče o trpělivost, a to zejména v ranních hodinách, kdy zde může docházet k dopravním komplikacím.

Vedení dopravy:

15. 5. 2015 – 6. 6. 2015

Doprava ve směru na Brno je v km 4,700 svedena do středního a pravého jízdního pruhu, ve kterých pokračuje až do km cca 6,700. Nejvyšší dovolená rychlost v místech omezení je stanovena na 100 km/h, přičemž do středního jízdního pruhu je zákaz vozidel, jejichž šířka přesahuje 2,2 m. Nájezd a výjezd v dotčených křižovatkách a odpočívkách je umožněn v plném rozsahu.

Doprava ve směru na Prahu je od km cca 7,000 rozdělena následujícím způsobem: doprava v levém jízdním pruhu je převedena přejezdem středního dělicího pásu do protisměrného pásu (v tomto pruhu je zákaz vjezdu nákladních automobilů) a doprava ve středním jízdním pruhu pokračuje v levém pásu dálnice, ze kterého je zpřístupněna přilehlá křižovatka MÚK Čestlice (EXIT 8) a přilehlé odpočívky. Takto doprava pokračuje v tomto režimu (2+1+1) až do km 5,125, kde je jízdní pruh v protisměrném pásu převeden zpět do levého jízdního pásu. Je uzavřená výjezdová větev Brno (D1) → Průhonice/Čestlice v MÚK Průhonice (EXIT 6). Objízdná trasa je vedena z MÚK Čestlice ulicí Obchodní v obci Čestlice.

Oprava vozovky bude pokračovat i dále v průběhu června, o podrobném harmonogramu budeme všechny řidiče včas informovat.

Tato oprava je součástí nového konceptu ŘSD stanoveném v roce 2011, kdy se opravy dálnic provádějí v dlouhých celcích, jež šetří finance a celkový čas omezení pro řidiče. Ročně je takto opraveno 5% délky sítě, což v dlouhodobém měřítku představuje trvale udržitelný stav vozovek tak, aby již nedocházelo k havarijním stavům, ke kterým došlo na dálnicích D1 a D2 či na rychlostní komunikaci R7.

Zdroj: ŘSD