Ředitelství silnic a dálnic instaluje ve spolupráci s Policií ČR bezpečná svodidla pro motorkáře

motorbike-698522_640Ředitelství silnic a dálnic se tímto krokem snaží snížit počet dopravních nehod, případně alespoň zmírnit jejich následky. Svodidla byla instalována v loňském roce v Moravskoslezském kraji v úseku silnice I/11.

„V úseku, kde byla svodidla instalována, naštěstí prozatím nebyla zaznamenána dopravní nehoda. Svodidlo má svým vzhledem mimo jiné i preventivní psychologické působení, kde si účastníci silničního provozu dávají podvědomě větší pozor,“ konstatuje generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Jedná se o jednostranné svodidlo úrovně zadržení H1 pro silnice, doplněné o velkou spodní pásnici, který má ochránit účastníka případné dopravní nehody proti podjetí pod základní svodnici a nárazu do sloupku svodidla.

Případná další realizace bezpečných svodidel bude probíhat na základě podnětů Policie ČR a jiných odborných institucí ohledně zvýšení bezpečnosti motorkářů v rizikových úsecích. Policie ČR užití těchto úprav podporuje.

 

Ze statistik PČR vyplývá, že za rok 2014 došlo na území ČR vlivem dopravních nehod k usmrcení 75 řidičů motocyklů a 9 spolujezdců na motocyklu.
Společnou snahou policie s ŘSD je vytváření bezpečného dopravního prostoru. Cílem je postupná přestavba silniční sítě na principech tzv. samovysvětlující a odpouštějící pozemní komunikace, kdy chyby řidiče nesmí být zaplaceny smrtí.“ dodává tiskový mluvčí PČR kpt. Bc. Jozef Bocán.

Zdroj: ŘSD

Foto: StockSnap / Pixabay