D3 blíže a levněji k rakouským hranicím

d3 Ředitelství silnic a dálnic zahajuje v úterý 7. dubna za účasti generálního ředitele ŘSD Jana Kroupy výstavbu dalších dvou úseků dálnice D3. Jedná se o úseky Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné, které prodlouží stávající dálnici D3 blíže k rakouským hranicím.

„Jsem velmi rád, že se nám obě stavby podařilo zahájit ihned na začátku stavební sezóny.  Díky těmto dvěma úsekům se o dalších osm kilometrů přibližujeme k cíli, kterým je kompletní dálniční spojení do Rakouska v podobě dálnice D3,“ konstatuje generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

 Dálnice D3 propojí hlavní město Prahu a oblast středních a jižních Čech. Dojde k napojení Táborska a Českobudějovicka na republikovou dálniční síť. Na jižním konci naváže dálnice D3 na hraničním přechodu Dolní Dvořiště také na síť kapacitních komunikací Rakouska.

Výstavbou dálnice D3 dojde ke zvýšení bezpečnost provozu, sníží se negativní dopady na obyvatele v oblastech dotčených stávající průjezdnou dopravou. Dalším přínosem dálnice bude zkrácení časové náročnosti cestování. Kvalitní a fungující dopravní infrastruktura, dominantně zde představována právě dálnicí D3, bude moci podpořit rozvoj regionů, kterými bude vedena.

Navržená trasa dálnice D3 je součástí hlavního mezinárodního silničního tahu s označením E55, který vede ze Skandinávie přes naše území až do Řecka. D3 je také součástí sítě TEN-T (Transevropská dopravní síť).

Obě zahájené stavby na dálnici D3, mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a mezi Borkem a Úsilným, by měly být dány do provozu za tři roky, tj. v březnu 2018, a proti předpokládání ceně o cca polovinu levněji. Pětikilometrová stavba z Veselí nad Lužnicí byla vysoutěžena za 635 milionů korun, tříkilometrovou stavbu z Borku za částku 718 milionů korun (částky bez DPH).

„Zrychlení výstavby páteřních komunikací, zejména přeshraničních spojení je dalším krokem v naplňování priorit vlády. Jen v roce 2015 by měly být zahájeny stavby 125 kilometrů vyšší tříd, v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury je letos připraveno pro čerpání až 94 miliard korun.  Dálnice D3 je strategickou komunikací, která má do budoucna propojit Prahu a Linec, tedy Českou republiku s Rakouskem. Současně chceme více investovat do rekonstrukce silnic nižších tříd. Proto vláda vyčlení v roce 2015 4,5 mld. korun pro kraje, aby mohly urychlit opravy silnic 2. a 3. tříd,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Jedním z klíčových úkolů rezortu pro další období je závazek České republiky dokončit dálniční spojení s Rakouskem. U našich jižních sousedů je v pohybu také příprava stavby tzv. severní dálnice A5 mezi Schrickem a Poysbrunnem směrem na Mikulov – a stále platí, že Česká republika plánuje spojení s Vídní čtyřpruhovou silnicí. Dálnici S10 z Lince pak kolegové z Rakouska plánují dokončit severně od Freistadtu. „Svou rakouskou kolegyni jsem dnes znovu ubezpečil o tom, že výstavba dálnic a klíčových silnic v České republice bude v dalším období akcelerovat. Dnešní start stavebních prací na dvou úsecích D3, pětikilometrového úseku Veselí nad Lužnicí – Bošilec a tříkilometrového úseku Borek – Úsilné, je v tomto směru skvělou zprávu, a rozhodně ne poslední,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Už minulý týden byla zahájená další důležitá stavba na rychlostní silnici R4 ze Skalky ke křižovatce u Příbrami, u níž se společně s R7 uvažuje o rehabilitaci tzv. PPP projektů. „Konferenci věnovanou PPP projektům připravujeme ve spolupráci s Asociací pro rozvoj infrastruktury konferenci 16. dubna ve Slovanském domě v Praze. Společně s novým vedením ŘSD se snažíme dohnat skluz za minulá období. Letos zahájíme stavby 125 km silnic vyšších tříd, tedy dálnic rychlostních silnic nebo silnic I. tříd, a v roce 2016 dokonce více než 200 km silnic,“ uzavřel ministr Ťok, který znovu připomenul také důležitou metodiku pro zadávání dopravních staveb formou Design-Build připravenou SFDI. Ta může u vhodných staveb výrazně snížit vady projektové dokumentace a zrychlit přípravu projektu.

 D3 0308C Veselí nad Lužnicí – Bošilec

Stavba je situována v prostoru současného obchvatu Veselí nad Lužnicí. Navazuje na stavbu Soběslav – Veselí nad Lužnicí (za MÚK Veselí – sever) a končí zhruba na hranicích bývalých okresů Tábor a Českých Budějovic. Staničení tohoto úseku je 104,135 km – 109,260 km.

 Zhotovitelem je Sdružení STRABAG a.s. (vedoucí sdružení) a EUROVIA CS, a.s. (člen sdružení). Vysoutěžená cena je 634,724 mil. Kč bez DPH. Délka 5125 metrů. Předpokládaná doba výstavby jsou tři roky.

  

Data o stavbě

Hlavní trasa:

délka: 5125 m

kategorie: D 27,5/120

plocha vozovek: 155 031 m2

počet stavebních objektů: 80

 

 D3 0309/III Borek – Úsilné

 Začátek stavby je v km 128,100, kde navazuje na stávající silnici I/3 (Ševětín – Borek), která je již vystavěna v provozu v polovičním profilu D 26,5/120 trasy dálnice D3. Nyní bude dostavěna na plný profil. Konec úseku stavby je v km 131,250, tedy v místě za mimoúrovňovou křižovatkou se silnicí I/34.

 Vítězem je sdružení EUROVIA CS, a.s. (vedoucí sdružení) a STRABAG a.s. (člen sdružení). Vysoutěžená cena je 717,578 mil. Kč bez DPH. Délka 3160 metrů. Předpokládaná doba výstavby jsou tři roky.

Data o stavbě

Hlavní trasa:

délka: 3160 m

kategorie: D 27,5/120

plocha vozovek: 95 590 m2

počet stavebních objektů: 49

Zdroj: MDČR, ŘSD

Foto: ŘSD