2014 – rok zmeny?!

Každý rok očakávame, že príde niečo veľké. To platí aj pre dopravu. Vždy si nájdeme pádne argumenty, prečo to bude práve teraz.

Rok 2014 má viacero predpokladov. Kľúčový vplyv na zmenu v infraštruktúre majú európske zdroje. Práve tento rok nielen sa nielen začína  nové programovacie obdobie (2014-2020), ale členské štáty majú dočerpať zdroje z toho predchádzajúceho (2007-2013). Na eurofondovú injekciu čakajú nielen cesty, ale aj železnice a letiská. Výhodou pre Českú republiku iste bude, že s novým obdobím prichádza aj nová vláda a snáď aj nový minister dopravy, s praktickými skúsenosťami „z terénu“ bude mať správny manažérsky prístup a hlavne dobrú výdrž.

Zásadne sa posúvajú aj možnosti infraštruktúry pre autá na elektrinu. Stále to nie je ešte terno, ale určite je sympatické, keď sa dobíjacie miesta nachádzajú aj na parkovisku pri Outlete vo Voderadoch, alebo aj v takom malom mestečku ako je Šaľa.

Na strane vozidiel sa už v minulom roku očakával masívny nástup elektrických áut. Už to nebude len o uvedení elektrického upu. Na Slovensku sa pohybujú už aj Tesly… I keď oveľa väčšie terno môže byť projekt Aeromobil.

Tešme sa teda, toto môže byť „ten“ prelomový rok. O tom podstatnom, inovatívnom v doprave nielen zo Slovenska, Česka a Európy sa budeme snažiť písať na tomto mieste. Budeme radi, keď budeme s nami pri tom.